Jogurtowe ciasto z truskawkami
Uwielbiam zapach świeżych truskawek i bukiety z polnych kwiatów
Też kupiłam ten numer gazety „Kuchnia” i bardzo chcialałam upiec tamto ciasto z malinami, ale Twoja propozycja Agnieszko bardziej mi się spodobała, zwłaszcza, że znalazłam jeszcze dzisiaj na targu piękne truskawki, a z racji, że bardzo ciężko jest mi się z nimi pożegnać to dzisiaj prezetuje kolejne ciacho z ich wykorzystaniem.
Delikatne, puszyste, niskotłuszczowe (tylko 50 g masła), z sporą ilością truskawek, bardzo smaczne, idealne na lekkie, słoneczne popołudnie.
Na polach pełno pięknych kolorowych kwiatów, które zdobią nasze stoły w wazonach, a jak pięknie pachną? Uwielbiam lato
?Autorka przepiu: Kulinarne Spotkania
Składniki na ciasto:
4 jajka
200 g cukru (dałam 100 g)
50 g masła miękkiego
200 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g truskawek
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać masło, jogurt i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-45 minut, sprawdzając patyczkiem.
Smacznego!