Zupa z cukinii, krem
Jedna z lepszych zup z cukinii jaką udało mi się zrobić (mimo, że nie wstawiam za dużo wpisów z wytrwanymi daniami to stwierdziłam, że tym przepisem muszę się z Wami podzielić). Aromatyczna, kremowa, lekko pikantna, bardzo sycąca, z dodatkiem serka topionego – zupa krem z cukinii.
Podawana z sosem czosnkowym, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym pieczywem. Musicie ją koniecznie wypróbować!
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego weekendu!
Składniki:
300 ml bulionu drobiowego
1 duża cukinia (około 1 kg)
2 białe cebule
3 łyżki masła
zioła: tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz po około 1 łyżeczce
sól, pieprz
100 g serka topionego śmietankowego
3 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w dużym garnku na maśle około 3-4 minut, na złoty kolor. Cukinię, razem ze skórką pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli, podsmażyć około 10 minut i odłożyć 3 łyżki warzyw do dekoracji. Resztę zalać bulionem. Dodać sól, pieprz i resztę przypraw. Pokryć i gotować około 15 minut. Po ugotowaniu chwilę wystudzić, dodać serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem.
Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem.
Do talerza nalać zupę, na wierzch wyłożyć 3 łyżki sosu czosnkowego, delikatnie wmieszać w krem, tak aby powstały esy floresy, wierzch posypać łyżką odstawionych warzyw, świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
Smacznego!