Zupa warzywna z kapustą pekińską i groszkiem

Zupa warzywna z kapustą pekińską i groszkiem3

 

Szybka, prosta, pyszna, rozgrzewająca zupa – idealna na chłodne, deszczowe popołudnia ;) głównymi składnikami to: ziemniaki, marchew, kapusta pekińska i groszek ; ) Mięso można pominąć w wersji wege. Taki talerz zupy to świetny pomysł na zgrabną sylwetkę, a wakacje i plaża tuż, tuż ; )

Polecam :)

 

Składniki:

2 – 2 1/2 litra wody

300 g mięsa z kurczaka

1 cebula

1/2 główki kapusty pekińskiej

3 marchewki

4 młode ziemniaki

1/2 szklanki mrożonego groszku

2 liście laurowe

4 zioła angielski

szczypta tymianku, kurkumy, imbiru

sól i pieprz do smaku

 

Do zimnej wody włożyć opłukane mięso, dodać tymianek, kurkumę, imbir, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 1 1/2 godziny na małym gazie pod przykryciem. Marchew, ziemniaki, cebulę obrać, kapustę umyć i pokroić drobno w kostkę lub talarki, dodać do gotującego się bulionu (po upływie 1 1/2 godziny), gotować kolejne 25 minut. Dodać groszek, gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Zupa warzywna z kapustą pekińską i groszkiem1