Zupa warzywna z kapustą pekińską i groszkiem
Szybka, prosta, pyszna, rozgrzewająca zupa – idealna na chłodne, deszczowe popołudnia głównymi składnikami to: ziemniaki, marchew, kapusta pekińska i groszek ; ) Mięso można pominąć w wersji wege. Taki talerz zupy to świetny pomysł na zgrabną sylwetkę, a wakacje i plaża tuż, tuż ; )
Polecam
Składniki:
2 – 2 1/2 litra wody
300 g mięsa z kurczaka
1 cebula
1/2 główki kapusty pekińskiej
3 marchewki
4 młode ziemniaki
1/2 szklanki mrożonego groszku
2 liście laurowe
4 zioła angielski
szczypta tymianku, kurkumy, imbiru
sól i pieprz do smaku
Do zimnej wody włożyć opłukane mięso, dodać tymianek, kurkumę, imbir, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 1 1/2 godziny na małym gazie pod przykryciem. Marchew, ziemniaki, cebulę obrać, kapustę umyć i pokroić drobno w kostkę lub talarki, dodać do gotującego się bulionu (po upływie 1 1/2 godziny), gotować kolejne 25 minut. Dodać groszek, gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!