Zupa marchewkowa z serkiem topionym, krem
Lubicie zupy kremy?
Bo ja bardzo!
Zupa dnia: zupa marchewkowa z serkiem topionym zmiksowana na gładki krem. Jest rewelacyjna! Nie za słodka jak to często bywa z marchwiankami, lekko pikantna z dodatkiem dość dużej ilości serka topionego dzięki czemu jest kremowa i delikatna.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
1000 ml bulionu
1 kg marchwii
3 duże ziemniaki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
200 g serka topionego śmietankowego
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki bazylii, tymianku, imbiru, słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku.
W dużym garnku podsmażyć do złotego koloru na oleju drobno pokrojoną cebulę, czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) podsmażyć około 3 minuty, zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować około 40 minut do zmięknięcia warzyw. Skręcić gaz, dodać serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem.
Podawać z kleksem śmietany, wierzch posypać rzeżuchą.
Smacznego!