Zupa krem z marchewki
Zimą bardzo lubię zupy kremy – wszystkie, ale często robię marchewkowe. Są rozgrzewające, sycące i bardzo smaczne. Najbardziej smakują mi takie na ostro, z kawałkiem domowego chleba na zakwasie, z kleksem kwaśnej śmietany no i oczywiście w towarzystwie najbliższych mi osób. Takie obiady dodają mi dużo energii i pozytywnego nastawienia. Lubię ich piękny pomarańczowy kolor.
Miłego poniedziałku!
Składniki:
4 ziemniaki
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
łyżka masła
około 500-600 ml bulionu drobiowo-warzywnego
przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
do dekoracji: kwaśna śmietana i rzeżucha
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zrumienić na maśle w garnku z grubym dnem. Obraną marchew i ziemniaki pokroić w talarki, dodać do garnku, smażyć 5 minut i zalać bulionem. Dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Wszystko doprawić solą, pieprzem i zmiksować na krem blenderem. Udekorować śmietaną i rzeżuchą.
Smacznego!