Zupa krem z dyni
Idealna – kremowa, lekko pikantna, rozgrzewająca, zupa krem z dyni i warzyw. Pasuje na obiad w jesienne, chłodne dni : )
Formuła 3S – szybka, smaczna i sycąca : )
Składniki:
1 kg dyni
3 łyżki oliwy z oliwek
500 ml bulionu mięsno warzywnego
2 marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 kromki razowego chleba
szczypta tymianku, pieprzu cayenne, kminku, kurkumy, imbiru
sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pociętą w kostkę dynię (razem ze skórką). Zalać bulionem, dodać tymianek, pieprz cayenne, kminek, kurkumę, imbir i gotować do miękkości warzyw. Dodać chleb i gotować dodatkowe 5 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Na zdjęciach:
Miseczka LOVE mała, szaro-beżowa