Zupa kalafiorowa

 

Pyszna, pożywna zupa warzywna z dodatkiem marchwi, pietruszki, cebuli, ziemniaków i kalafiora. Dobrze doprawiona, smakuje pysznie z chrupkim pieczywem.

Smacznego!

 

Składniki na 4 porcje:

1 duża cebula lub 2 małe

3 łyżki oliwy z oliwek

3 marchewki, pokrojone w plastry

1 pietruszka, pokrojona w plastry

5 ziemniaków, pokrojone w kostkę

1 kalafior – same różyczki (około 400 g)

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

szczypta chilli

szczypta kurkumy

 

W dużym garnku podgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, posolić i dusić przez 5 minut, od czasu do czas mieszając. 

Zalać garnek bulionem mięsno – warzywnym do 1/2 objętości garnka. Doprawić ziołami, i pieprzem, chilli i kurkumą. Gotować przez 15 minut, następnie dodać różyczki kalafiora, dolać wodę, aby warzywa były całkowicie przykryte wodą i gotować do miękkości warzyw. 

Udekorować natką pietruszki i podawać.



Comments are closed.