Zupa kalafiorowa
Pyszna, pożywna zupa warzywna z dodatkiem marchwi, pietruszki, cebuli, ziemniaków i kalafiora. Dobrze doprawiona, smakuje pysznie z chrupkim pieczywem. Idealne w porze obiadowej lub jako sposób na małego głoda.
Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
1 duża cebula lub 2 małe
3 łyżki oliwy z oliwek
3 marchewki, pokrojone w plastry
1 pietruszka, pokrojona w plastry
5 ziemniaków, pokrojone w kostkę
1 kalafior – same różyczki (około 400 g)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu cayenne
szczypta kurkumy
W dużym garnku podgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, posolić i dusić przez 5 minut, od czasu do czas mieszając.
Zalać garnek bulionem mięsno – warzywnym do 1/2 objętości garnka. Doprawić ziołami, i pieprzem, chilli i kurkumą. Gotować przez 15 minut, następnie dodać różyczki kalafiora, dolać wodę, aby była prawie po cały garnek i gotować do miękkości warzyw.
Udekorować natką pietruszki i podawać.