Zupa groszkowa, krem

 

Bardzo lubimy zupy kremy. Dzisiejsza zupa groszkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Jest pożywna, rozgrzewająca i smaczna, a do tego zawiera same warzywa, które są źródłem witamin i energii. 

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybki obiad proponuję zupę groszkową ; )

zasmakuję Wam na pewno!

 

Składniki:

450 g mrożonego groszku

800 ml bulionu

4 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

2 łyżki masła

1 cebula

5 ząbków czosnku

przyprawy: szczypta imbiru, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu cayenne

sól, pieprz do smaku

 

W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć 5 minut (ewentualnie delikatnie podlać wodą, aby się nic nie przypalało). Zalać wszystko bulionem warzywno – mięsnym, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.

Kiedy warzywa będę miękkie dodać mrożony groszek i gotować jeszcze 5 – 10 minut. 

Doprawić solą i pieprzem. Zmielić blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać wody.

Udekorować kleksem śmietany.

Smacznego!



Comments are closed.