Zupa groszkowa, krem
Bardzo lubimy zupy kremy. Dzisiejsza zupa groszkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Jest pożywna, rozgrzewająca i smaczna, a do tego zawiera same warzywa, które są źródłem witamin i energii.
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybki obiad proponuję zupę groszkową ; )
zasmakuję Wam na pewno!
Składniki:
450 g mrożonego groszku
800 ml bulionu
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
2 łyżki masła
1 cebula
5 ząbków czosnku
przyprawy: szczypta imbiru, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażyć 5 minut (ewentualnie delikatnie podlać wodą, aby się nic nie przypalało). Zalać wszystko bulionem warzywno – mięsnym, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa będę miękkie dodać mrożony groszek i gotować jeszcze 5 – 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem. Zmielić blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać wody.
Udekorować kleksem śmietany.
Smacznego!