Zupa fasolowa z kiełbasą

fasolowa fasolowa2 fasolowa3

Bardzo treściwa, konkretna, sycąca, wielowarzywna zupa z ulubioną kiełbaskę i białą fasolą z puszki. Taka zupa to bardzo prosty i zdrowy sposób na pyszny obiad. Spróbujcie sami ; )

 

Składniki:

1 litr bulionu warzywno-drobiowego

2 cebule

3 łyżki oliwy z oliwek

1 puszka białej fasoli

2 ulubione kiełbasy

3 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

5 ziemniaków

przyprawy: szczypta majeranku, oregano, tymianu, imbiru, pierzu cayenne

sól i pieprz do smaku

 

Do garnka z grubym dnem dodać olej, pokrojoną w plastry kiełbasę i podsmażyć na złoty kolor, kiedy się zrumieni wyjąć z patelni i odłożyć na bok. Na reszcie tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, kiedy będzie zeszklona zalać je bulionem. Dodać pokrojone w kostkę warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki) i przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać puszkę fasoli i gotować na małym ogniu dodatkowe 20 minut. Dodać odłożoną kiełbaskę. Dosmakować solą i pieprzem i podawać.

Smacznego!

fasolowa4

Comments are closed.