Zupa dyniowo – pomidorowa, krem

 

Pyszna, aromatyczna, sycąca, lekko ostra, rozgrzewająca zupa dyniowa z pomidorowo – czosnkowym akcentem, zmiksowana na krem. Idealne na zimowe, mroźne popołudnia.

Po takiej zupie nie jest już zimno!

Osobiście zakochałam się w jej smaku.

 

Składniki:

800 g dyni zważonej ze skórką 

6 ząbków  czosnku

1 cebula

1 puszka pomidorów w zalewie

1 łyżka masła

3 łyżki oleju 

200 ml bulionu 

2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

szczypta pieprzu cayenne

szczypta imbiru

1 łyżka ziół prowansalskich

do smaku: sól, pieprz

 

W dużym garnku podgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, masło i smażyć na małym gazie około 8 minut. 

Dodać pomidory, słodką paprykę, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, imbir, pieprz i sól. Wlać bulion. Gotować około 40 minut. 

Zmiksować zupę na krem.

Smacznego! :)


Comments are closed.