Zupa dyniowo – pomidorowa, krem
Pyszna, aromatyczna, sycąca, lekko ostra, rozgrzewająca zupa dyniowa z pomidorowo – czosnkowym akcentem, zmiksowana na krem. Idealne na zimowe, mroźne popołudnia.
Po takiej zupie nie jest już zimno!
Osobiście zakochałam się w jej smaku.
Składniki:
800 g dyni zważonej ze skórką
6 ząbków czosnku
1 cebula
1 puszka pomidorów w zalewie
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
200 ml bulionu
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
szczypta pieprzu cayenne
szczypta imbiru
1 łyżka ziół prowansalskich
do smaku: sól, pieprz
W dużym garnku podgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, masło i smażyć na małym gazie około 8 minut.
Dodać pomidory, słodką paprykę, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, imbir, pieprz i sól. Wlać bulion. Gotować około 40 minut.
Zmiksować zupę na krem.
Smacznego! :)