Zupa dyniowa, krem
Przepyszna, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa dyniowa zmiksowana na krem. Idealna na chłodne popołudnia! Podawana z dipem czosnkowym, który idealnie nadaje pełni smaku. Do tego kawałek smażonego boczku i świeżego szczypiorku – idealna.
Mój przepis.
Składniki n zupę:
1 kg dyni
2 cebule
2 małe ziemniaki
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu chili
do smaku: pieprz, sól
około 500 ml bulionu drobiowego
100 g serka topionego śmietankowego
Składniki na dip czosnkowy:
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
do smaku: sól, pieprz
W dużym garnku podgrzać olej z masłem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na podgrzanym oleju do złotego koloru. Dynię umyć, wyjąć pestki. Pokroić w 1,5 cm kostkę (razem ze skórką). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić. Do cebulki dodać dynię, ziemniaki i przyprawić, smażyć przez 5 minut. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem około 30 – 40 minut (do miękkości warzyw).
Na koniec dodać serek topiony i zmielić zupę blenderem na krem.
Przygotować dip: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki, poprawić solą i pieprzem.
Zupę nalewać do miseczek, na wierzch dać kleks dipu i podawać np. ze smażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!