Zupa dyniowa, krem

 

Przepyszna, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa dyniowa zmiksowana na krem. Idealna na chłodne popołudnia! :) Podawana z dipem czosnkowym, który idealnie nadaje pełni smaku. Do tego kawałek smażonego boczku i świeżego szczypiorku – idealna.

Mój przepis.

 

Składniki n zupę:

1 kg dyni

2 cebule

2 małe ziemniaki

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju 

1 łyżka masła

3 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta pieprzu chili

do smaku: pieprz, sól

około 500 ml bulionu drobiowego 

100 g serka topionego śmietankowego

 

Składniki na dip czosnkowy:

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

5 ząbków czosnku

do smaku: sól, pieprz

 

W dużym garnku podgrzać olej z masłem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na podgrzanym oleju do złotego koloru. Dynię umyć, wyjąć pestki. Pokroić w 1,5 cm kostkę (razem ze skórką). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić. Do cebulki dodać dynię, ziemniaki i przyprawić, smażyć przez 5 minut. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem około 30 – 40 minut (do miękkości warzyw).

Na koniec dodać serek topiony i zmielić zupę blenderem na krem.

Przygotować dip: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki, poprawić solą i pieprzem.

Zupę nalewać do miseczek, na wierzch dać kleks dipu i podawać np. ze smażonym boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Comments are closed.