Zupa czosnkowa, krem
Rozgrzewająca, sycąca, kremowa i bardzo aromatyczna zupa dla fanów czosnku i dobrego jedzenia. Idealna z tostami lub świeżym pieczywem. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu a jak dobrze smakuje polecam!
Składniki na 2 porcje
1 1/2 litra bulionu mięsno – warzywnego
1 1/2 główki czosnku
2 łyżki masła
1 cebula
5 młodych ziemniaków
szczypta tymianku i kurkumy
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
oliwa z oliwek do skropienia
W garnku na maśle podsmażyć obrany i pokrojony czosnek, cebulę i ziemniaki. Zalać bulionem, dodać tymianek i kurkumę i gotować do miękkości ziemniaków. Zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Wierzch posypać pieprzem i skropić oliwą.
Podawać z tostami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!