Zupa cebulowa
Nie macie pomysłu ani czasu na dzisiejszy obiad?
Proponuję jedną z moich ulubionych zup – cebulową. Ugotowana na domowym bulionie, z dodatkiem białego wina. Podstawowym składnikiem jest cebula, którą należy zeszklić na piękny kolor mlecznej czekolady. Do zupy polecam dodać bagietkę z żółtym serem. Sukces gwarantowany!
Składniki:
1 kg cebuli
4 łyżki masła
250 ml białego wytrawnego wina
800 ml bulionu (polecam pozostały rosół np. ten (klik, klik)
1 łyżka tymianku i oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
bagietka, pokrojona na kromki
kilka plasterków sera żółtego
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na cienkie półplasterki grubości. W dużym i grubym garnku roztopić masło, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady). Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać, aby lekko wino wyparowało. Dodać bulion, przyprawy i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bagietkę pokroić na kromki, położyć na nie plasterki sera i opiec na złoty kolor w piekarniku lub w grillu i serwować razem z zupą.
Smacznego!