Ziołowe scones

Nie macie pieczywa na śniadanie? Jest na to rada!

 

Staram się często robić mojemu R. rano śniadanie na uczelnię, bo wierzę, że śniadanie to podstawowy posiłek, bez którego powinno być zakazane wychodzenie z domu. Nie mieliśmy już świeżego chleba, dlatego postanowiłam wyczarować coś szybkiego, smacznego i coś co nadawałby się do posmarowania masłem z ulubionymi dodatkami i…?

Mam! Bułeczki zajęły mi dokładnie 25 minut i były gotowe do zajadania!

Szybkie w wykonaniu i upieczeniu bułeczki rodem z Wielkiej Brytanii, w której są bardzo poularne. To takie ciastko-bułeczka, można je przygotować na słodko dodając cukier/ rodzynki/ żurawinę/ muesli do składników, albo w wytrawnej wersji jak u mnie z moimi ulubionymi przyprawami – oregano i bazylką. Najlepsze jeszcze na ciepło, grubo posmarowane masłem z wiosennymi dodatkami ; )

Życzę wszystkim miłego czwartku : – )

 

 

 

Składniki na około 10 bułeczek:
300 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru pudru
40 g masła
185 ml mleka
70 ml wody
szczypta soli
szczypta pieprzu
ulubione przyprawy: bazylia, oregano
Nagrzać piekarnik do 190oC.

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, pieprz, przyprawy i dokładnie wymieszać suche produkty. Następnie dodać masło i wsiekać je nożem w mąkę. Powoli dodać wodę, mleko i zagnieść ciasto. Nie należy wyrabiać długo ciasta, bo straci swoją puszystość. Dalej trzeba ciasto rozwałkować na 4 centymetry, zależnie od tego jak wysokie scones chcemy uzyskać i wycinać kółka o średnicy jaka nam odpowiada. Przygotować dużą formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Poukładać uformowane bułeczki w dużej odległości ode siebie, aby się nie posklejały podczas pieczenia. Gotowe bułeczki same popkają w połowie, więc łatwo je przekroić by posmarować ulubionym dodatkiem.

Smacznego ;)


Comments are closed.