Zdrowe bułeczki z otrębami
Domowe bułki są najlepsze! Każdy o tym dobrze wie ; ) dzisiaj na śniadanie proponuję z dodatkiem otrębów. Ciasto należy przygotować już dzień wcześniej (najlepiej wieczorem) a kolejnego dnia będzie można się cieszyć smakiem chrupiących, delikatnych, puszystych bułeczek.
Miłego dnia ; )
Składniki na zaczyn:
10 g świeżych drożdży
120 ml ciepłej wody
120 g mąki pszennej chlebowej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Składniki na ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej
60 g otrębów (żytnich + owsianych)
10 g drożdży
120 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać otręby, sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 9 równych części i formować zgrabne bułeczki. Układać na blaszy (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.
Posmarować z wierzchu oliwą i posypać wierzch otrębami.
Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).
Studzić na kratce.
Smacznego!