Wilgotne ciasto kokosowo jabłkowe

 Czas na niedzielne ciasto : )

 

Na blogu Gotuję, bo lubię znalazłam bardzo ciekawy przepis na ciasto z wykorzystaniem jabłek i kokosu. Ciasto w nazwie ma przymiotnik – wilgotny co jest u mnie bardzo ważne w wypiekach, bo chyba nikt nie przepada za suchymi ciastami, które trzeba popijać herbatą. 

Upiekłam! Sprawdziłam i rzeczywiście jest bardzo wilgotne i delikatne, takie jakie lubimy ;) i chociaż za bardzo nie lubię wiórków kokosowych to coraz bardziej się do nich przekonuję. Polecam wypróbowania i upieczenia go we własnej kuchni, bo jest bardzo szybkie, mi zajęło dokładnie 12 minut + czas pieczenia, a przecież warto mieć coś słodkiego na niedzielę. Ba! A nawet powinno się mieć :)

Autorka przepisu: Kasiaaaa24 (przepis cytuje w całości)

 

 

Składniki:

1 pełna szklanka mąki

1 szklanka wiórek kokosowych

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki cynamonu

6 łyżek oleju

3 łyżki rumu (może byc Malibu lub zwykła wódka)

2 duże jajka

3 średnie jabłka

 

Dwa jabłka obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Trzecie jabłko kroimy w cienkie plasterki. Mąkę łączymy z kokosem, proszkiem i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej oraz alkohol i jeszcze chwilę miksujemy. Stopniowo, po łyżce dodajemy suche składniki, a kiedy ciasto jest jednolite dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy delikatnie łyżką.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej kokosem tortownicy (23-25 cm), a na wierzchu układamy plasterki jabłek w taki sposób, Aby na siebie zachodziły. Dodatkowo wierzch ciasta można posypac cynamonem.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok godziny (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjśc suchy, tzn nie obklejony surowym ciastem, bo może się okazac, że Wasz patyczek wejdzie w jabłko i wtedy będzie wilgotny). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Comments are closed.