Wilgotna babka drożdżowa
Pyszna, puszysta, wilgotna drożdżowa babka, długo zachowująca świeżość. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia Do ciasta można dodać ulubione dodatki: rodzynki, skórkę pomarańczy lub czekoladę, a po ostudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową. U mnie jest bez niczego i taką lubię najbardziej!
Źródło przepisu: Anusiaczek (u mnie bez rodzynek)
Składniki:
25 dag mąki
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
8 dag cukru
cukier waniliowy
8 dag masła
szczypta soli
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.
Do ciasta dodajemy żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
Po upieczeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią polewę (ja zostawiłam bez polewy).
Smacznego!