Waniliowe ciasto jogurtowe z truskawkami
Bardzo proste, szybkie i lubiane ciasto w naszym domu. Jest wilgotne, puszyste i delikatne. Do jego przygotowania potrzebujesz kubeczek po jogurcie naturalnym, którym odmierzasz kolejne składniki: olej, mąkę, cukier. Dodajesz jeszcze jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii. Na wierzch ciasta wykładasz truskawki, pieczesz około 40 minut i ciasto gotowe! Polecam
Składniki:
1 mały (około 130 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego.
Umyć kubeczek po jogurcie i używać go do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
truskawki – około 250 g
cukier puder do posypania po wierzchu
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do niedużej (około 24 cm średnicy), okrągłej formy, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Piec do suchego patyczka. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
Smacznego!