?
Kolejne ciacho firmy Gellwe. Przedstawiam wadowickie kremówki papieskie. Biszkoptowe lekkie ciasto, przełożone dużą ilością pysznego, delikatnego kremu sprawia, że na chwilę przy kubku kawy z talerzykiem ciasta możemy się przenieść do krainy słodkości i marzeń:)
Polecam i życzę słodkiego dnia
Do sporządzenia ciasta przygotuj: 4 jajka
Do sporządzenia kremu przygotuj: 1 litr mleka, 200 g miękkiego masła lub margaryny
Do sporządzenia ponczu przygotuj: 150 ml przegotowanej wody, 1 łyżeczkę cukru, sok z ? cytryny
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 30 minut??
Przygotowanie ciasta:
W wysokim naczyniu ubić jaja, stopniowo wsypywać mieszankę do wypieku ciasta i miksować ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25 x 28 cm, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temp. 1800C przez 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Z 1 litra mleka odlać szklankę, przelać do większego naczynia i rozmieszać w nim zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotować. Odsunąć mleko z ognia, wlać rozrobiony proszek i zagotować ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostawić do ostudzenia. Zimny krem dodawać stopniowo do roztartego, miękkiego masła lub margaryny, cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 równe części. Obydwie połowy ciasta nasączyć według uznania zimnym ponczem przygotowanym ze 150 ml przegotowanej wody, łyżeczki cukru i soku wyciśniętego z ćwiartki cytryny. Rozsmarować na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryć drugą częścią ciasta. Gotową kremówkę można posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego!
??
?