Vermont Sourdough
Pyszny, z chrupiącą skórkę pszenny z dodatkiem małej ilości żytniej mąki chleb. Smakuje rewelacyjnie, bo co może być lepszego na śniadanie niż chleb z własnego piekarnika?
Przepis na chleb pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana „Bread”.?
Źródło przepisu: W kuchni można mi wszystko
Składniki na zaczyn:
136 g mąki pszennej chlebowej
170 g wody
28 g (2 łyżki) zakwasu pszennego
Składniki zaczynu dokładnie łączymy. Naczynie owijamy szczelnie folią i odstawiamy do przefermentowania na 12 -16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
680 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki żytniej razowej
420 g wody
1 łyżka soli
cały zaczyn
Wszystkie składniki oprócz soli mieszamy do ich połączenia. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 20 – 60 minut. Ciasto posypujemy solą. Wyrabiamy mikserem prezez 1,5 – 2 minuty na drugiej prędkości.
Ciasto odstawiamy do przefermentowania na 2,5 godziny, w tym czasem składając co 50 minut. Uformowane bochenki umieszczamy w umączonym koszyku do wyrastania pieczywa. Chleb wyrasta w cieple przez 2,5 godziny, w lodówce od 8 do 16tu.
Chleb pieczemy w naparowanym piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 40 minut.
Smacznego!