Vermont Sourdough

Pyszny, z chrupiącą skórkę pszenny z dodatkiem małej ilości żytniej mąki chleb. Smakuje rewelacyjnie, bo co może być lepszego na śniadanie niż chleb z własnego piekarnika?

Przepis na chleb pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana „Bread”.?

 

Źródło przepisu: W kuchni można mi wszystko

Składniki na zaczyn:

136 g mąki pszennej chlebowej

170 g wody

28 g (2 łyżki) zakwasu pszennego

Składniki zaczynu dokładnie łączymy. Naczynie owijamy szczelnie folią i odstawiamy do przefermentowania na 12 -16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

680 g mąki pszennej chlebowej

90 g mąki żytniej razowej

420 g wody

1 łyżka soli

cały zaczyn

Wszystkie składniki oprócz soli mieszamy do ich połączenia. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 20 – 60 minut. Ciasto posypujemy solą. Wyrabiamy mikserem prezez 1,5  – 2 minuty na drugiej prędkości.

Ciasto odstawiamy do przefermentowania na 2,5 godziny, w tym czasem składając co 50 minut. Uformowane bochenki umieszczamy w umączonym koszyku do wyrastania pieczywa. Chleb wyrasta w cieple przez 2,5 godziny, w lodówce od 8 do 16tu.

Chleb pieczemy w naparowanym piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 40 minut. 

Smacznego!