Ucierane ciasto z brzoskwiniami i wiśniami
Owocowy raj
Ciasto jest bardzo, ale to bardzo szybkie w wykonaniu , robi się je w oka mgnieniu, a do tego jest bajecznie dobre Jest delikatne, wilgotne, z chrupiącą skórką, z miękkimi owocami. Nie spodziewałam się, że wyjdzie takie pyszne!
Składniki:
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki
1/2 szklanki wydrylowanych wiśni z syropu lub kompotu
płatki migdałów do posypania wierzchu ciasta
Jajka utrzepać mikserem, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić na pusystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej. Ciasto jest dość gęste. Część ciasta wyłożyć w wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną foremce (użyłam keksówkiodługości 20 cm), na niej ok. 1/3 owoców. Przykryć je resztą ciasta – nie przejmując się tym, że jest to warstwa dość cienka. Wierzch ozdobić owocami, posypać płatkami migdałów.
Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego ; )