Torta Margherita ze śliwkami
Nic prostszego ; )
Ciasto należące do tych najłatwiejszych na świecie! Wystarczy nam: mąka, cukier, jogurt naturalny, olej, jajka i owoce, większość z Was ma wszystkie składniki w kuchni ; )
Nie potrzebny mikser, blender, jedynie miska, łyżka, nóż do pocięcia śliwek, tortownica ( u mnie 25 cm) i piekarnik buchający 200oC, trochę chęci, szczypta miłości do pieczenia i gotowe!
A efekt?
Cudowny!
Puszyste, delikatne, wilgotne, pięknie wyrośnięte ciacho na jogurcie ze śliwkami, rodem z Włoch, posypane cukrem pudrem. Czy można chcieć czegoś więcej?
Pozdrawiam i polecam!
Autorka przepisu: Asia z Kwestii Smaku
Składniki:
Do odmierzenia składników posłuży kubeczek po jogurcie naturalnym o pojemności 150 g.
2 kubeczki jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g
2 kubeczki cukru
3 jajka
1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
4 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na kawałki (lub 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałeczki)
Tortownicę o średnicy około 25 – 27 cm posmarować masłem lub olejem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami (oraz dodatkowo z cukrem wanilinowym jeśli go używamy). Dodać olej a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać śliwki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. Ciasto bez dodatku owoców może się upiec już znacznie wcześniej.
Smacznego!