Tort z truskawkami
Lekki, puszysty, biszkoptowy tort przełożony kremem ze śmietany kremówki, serka mascarpone i cienkimi plasterkami świeżych truskawek. Nasączony ponczem z półsłodkiego wina, który nadaje ciekawego smaku : )
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 g śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
400 g truskawek
1/2 szklanka półsłodkiego wina
1/2 szklanka wody
Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 180 stopni przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. Pokroić na 3 równe blaty.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone zmiksować, aby napuszyć ser.Do serka dodać ubitą śmietanę i połączyć dokładnie składniki. Podzielić masę na 3 równe części.
Przygotować poncz: szampana wymieszać w wodą.
Wykonanie całego tortu: Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć 1/3 część masy śmietanowo-serowej, na wierzch poukładać około 200 g pokrojonych w plasterki truskawek. Przykryć drugim blatem, który należy również nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 część masy śmietanowo-serowej, poukładać około 150 g pokrojonych w plasterki truskawek. Przykryć trzecim blatem, który nasączyć resztą ponczu. Udekorować wierzch i boki tortu pozostałym kremem. Udekorować wierzch truskawkami.
Schłodzić w lodówce i podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!