Tort z owocami lata
Delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem śmietankowo – serkowym z truskawkami. Blaty zwilżone są dodatkowo sosem truskawkowym. Smakuje idealnie w cieplejsze dni zmrożony w zamrażalce 5 minut przed podaniem.
Polecam!
Składniki na biszkopt:
4 małe jajka lub 3 duże
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i ubić gładką, lśniącą masę. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Dokładnie połączyć i wylać do formy i piec w 170oC około 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmując formę z piekarnika z wysokości kolan upuścić blachę na podłogę, zostawić do ostygnięcia w formie. Kiedy ostygnie boki obkroić nożem i wyjąć ciasto.
Składniki na krem:
300 g śmietany kremówki
150 g serka waniliowego (np. danio)
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
200 g truskawek
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, żelatynę, cukier puder i wymieszać składniki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Podzielić krem na 2/3 i 1/3. Do większej części dodać pokrojone truskawki.
Składniki na sos:
300 g truskawek
4 łyżeczki galaretki truskawkowej
1/4 szklanka wody
ewentualnie cukier do smaku
Owoce pokroić drobno włożyć do garnuszka i podgrzać aż puszczą sok, galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do owoców. Zostawić do ostygnięcia aż zacznie delikatnie tężeć.
Dodatkowo:
czereśnie i truskawki do dekoracji tortu
Wykonanie całego tortu: Biszkopt przekroić na 2 blaty, na spód pierwszego wyłożyć 3 łyżki sosu, rozsmarować, nałożyć krem z truskawkami i polać połową sosu owocowego i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i polać sosem. Poukładać owoce do dekoracji.
Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego!