Tort urodzinowy
Zapraszam Was na kawałek urodzinowego tortu, który zniknął w ekspresowym tempie. Biszkoptowe blaty przełożone bitą śmietaną, wierzch i boku posmarowane kremem czekoladowym. Góra udekorowana resztą kremów i orzechami w czekoladzie.
Wyszedł naprawdę pyszny
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na jasny krem:
400 ml śmietany kremówki (30%)
3 łyżki cukru pudru
Składniki na ciemny krem:
250 ml śmietany kremówki (30%)
100 g mlecznej czekolady
50 g masła
Składniki na poncz:
1/2 szklanki czarnej herbaty
1 łyżka malinówki
1/2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1/2 słoika dżemu malinowego
orzechy laskowe w czekoladzie
Upiec biszkopt: Biała oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach miksera, aby cukier się rozpuścił. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.
Piec w 180oC około 30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt przestudzić (najlepiej upiec dzień przed przekładaniem).
Przygotować jasną masę: śmietanę kremówkę upić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Przygotować ciemną masę: Czekoladę rozpuścić, ostudzić i zmiksować mikserem z masłem. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać po łyżce masy czekoladowej, miksując na najniższych obrotach miksera, aby składniki się połączyły.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Pierwszy blat nasączyć delikatnie ponczem, posmarować dżemem, a na to wyłożyć połowę jasnego kremu, przykryć 2 blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu (dostawić 4 łyżki do dekoracji), przykryć ostatnią częścią ciasta. Wierzch nasączyć ponczem, docisnąć mocno z góry, aby blaty się porządnie posklejały. Wierzch i boki udekorować ciemnym kremem (4 łyżki odłożyć do dekoracji). Wierzch tortu udekorować szprycownicą z reszty jasnego i ciemnego kremu. Na wierzch poukładać przekrojone na pół i całe kulki orzechów w czekoladzie.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!