Tort bezowy z kiwi

 

 

Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy.

Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny. Wierzch zdobią owoce kiwi, które przełamują słodycz tortu.

UWAGA! Jeden kawałek tortu to spora dawka słodyczy, najlepiej serwować tort do niesłodzonej herbaty.

Do bezy najlepiej sprawdzają się starsze białka, powinny one mieć temperaturę pokojową (najlepiej wyjąć je z lodówki na 12 godzin przed pieczeniem). Swoje bezy upiekłam dzień przed przekładaniem co Wam również polecam.

Miłego dnia!

Źródło inspiracji na blat: Kwestia Smaku


Składniki na 2 bezy:

330 ml białek (u mnie około 8-9 dużych białek), 

450 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki (30%)

2 kopiaste łyżki cukru pudru

2 łyżki soku cytrynowego

 

Dodatkowo:

4 owoce kiwi

listki bazylii do dekoracji


Białka (nie mogą zawierać ani odrobinki żółtka, ponieważ dobrze się nie ubiją) ubić na sztywną pianę z solą, następnie małymi porcjami dodawać cukier, aż powstanie gęsta, błyszcząca, gładka masa. Dodać sok z cytryny, mąkę i ubić jeszcze parę minut (bezy nie można przebić).

Na dużej blaszce od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm, na które pewnym ruchem wyłożyć po połowie na każde pianę z białek.

Piec w 120oC około 40 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 100oC i suszyć bezę przez 2-3 godziny (w zależności ile mamy czasu). Jeśli mamy go więcej zostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Blaty bezowe oderwać od papieru.

Przygotować krem: 

Zimną śmietanę (ja zamrażam ją dodatkowo w zamrażalniku 15 minut przez użyciem) ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder, następnie dodawać małymi porcjami ser mascarpone i miksować na najniższych obrotach miksera, na koniec wlać sok z cytryny i połączyć z masą.

Pierwszy blat wyłożyć na talerzu, wyłożyć 3/4 naszej masy, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Udekorować listami bazylii.

Smacznego! 



Comments are closed.