Torcik z sercem
Pyszny, leciutki jak chmurka, rozpływający się w ustach torcik z bitą śmietaną i kawałkami czekolady z kandyzowaną gruszką i kawową nutką.
Smakuje pysznie ; )
Pozdrawiam i życzę miłej, słonecznej soboty!
Składniki na biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Przygotować biszkopt: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać.
Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką pszenną. Przelać masę i piec ok 30 minut (do suchego patyczka) w 180oC.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno na koniec dodać cukier puder i wymieszać.
Dodatkowo:
100 g czekolady z kandyzowaną gruszką (można dodać zwykłą mleczną)
100 ml gorącego mleka z 1 łyżką kawy
Czekoladę rozdrobnić w malakserze.
Biszkopt przekroić na 2 części. Spodni blat nasączyć połową mleka z kawą, na to wyłożyć równo na całej powierzchni połowę rozdrobnionej czekolady. Nałożyć połowę porcji bitej śmietany i przykryć 2 blatem. Wierzchni nasączyć resztą mleka z kawą i przykryć równo resztą bitej śmietany.
Udekorować czekoladą wg uznania
Smacznego!