Torcik grysikowy z truskawkami, bez pieczenia
Bardzo dobry torcik – idealny deser na gorące dni, bo do jego przygotowania nie potrzebujesz włączania piekarnika. Spód wykonany z herbatników. Krem to masa grysikowa, a wierzch zdobią truskawki zatopione w galaretce.
Spróbuj zrobić go w swojej kuchni – nie pożałujesz ; )
Składniki na spód:
200 g herbatników np. petitków
80 g masła
Składniki na masę grysikową:
500 ml mleka
100 g masła
1/2 szklanka cukru
laska wanilii
1/2 szklanki kaszy manny
Dodatkowo:
500 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Galaretki rozpuścić w 700 ml wody, odstawić do ostudzenia.
Tortownicę o średnicy o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiksować w malakserze.
Pokruszone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy grysikowej.
W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego mleka dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii, kaszę mannę, zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszać, do otrzymania gęstej kaszy. Ostudzić około 15 minut. Ciepłą masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić.
Zalać tężejącą galaretką.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego ; )