Tiramisu z malinami na biszkopcie

Idealny deser na upalne lato, bo przechowywany jest w lodówce, a do tego jest lekki i owocowy.

Dzisiaj polecam tiramisu na biszkopcie (zamiast na biszkoptach lady finger) nasączonym kawowo – alkoholowym ponczem. Ciasto przełożone jest puszystą masą wykonaną z ubitej śmietany kremówki i serka mascarpone, wierzch zdobią maliny, które świetnie tutaj pasują i nadawają letniego charakteru.

Pycha! ;-)  

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wbić białka i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Dodać stopniowo żółtka i wmiksować w masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

Przygotować formę ceramiczną lub szklaną o boku 18 cm, wysmarować dno i boki masłem, obsypać mąkę i przelać zawartość miski.

Piec w temperaturze 180oC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt ostudzić.

 

Składniki na krem:

1/2 szklanki mocnego naparu kawy z ekspresu

25 ml likieru amaretto lub innego alkoholu

250g serka mascarpone

300 ml śmietanki 30%

cukier waniliowy

2 łyżki cukru

2 łyżki ciemnego kakao 

Maliny (tyle, aby starczyło do udekorowania wierzchu)

Przygotowany biszkopt przekroić na 2 blaty.

Napar z kawy połączyć z likierem i nasączyć delikatnie z wierzchu pierwszy blat.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrami, następnie dodać po łyżce serka mascarpone i mieszać aż składniki się połączą. Wyłożyć masy na pierwszy blat, wyrównać wierzch i posypać kakao przesianym na sitku. Przykryć drugim biszkoptem i ponownie nasączyć ponczem. Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch i udekorować malinami.

Smacznego!

?

Comments are closed.