W kolejnej paczce od Gellwe dostałam do wypróbowania ciasto Tiramisu.
Upiekłam, zrobiłam i co?
Wyszedł mi delikatny biszkopt, nasączony ponczem kawowo – alkoholowym, przełożony pysznym, lekkim kremem, posypany z wierzchu kakao. Każdy kawałek smakuje pysznie o każdej porze dnia. Polecam ciasto podawać schłodzone z Waszą ulubioną kawą!
Pozdrawiam i życzę Wam miłego dnia!?
Do sporządzenia ciasta przygotuj: 5 jajek
Do sporządzenia kremu przygotuj tylko: 375 ml mleka (1 i ? szklanki)
Do sporządzenia ponczu przygotuj: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek rumu lub alkoholu.
Do posypania ciasta przygotuj: 3 łyżki kakao.
W wysokim naczyniu ubić jaja, stopniowo wsypywać mieszankę do wypieku ciasta i miksować ok. 4-5 minut, aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 28 cm. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp. 180oC przez 30 minut.
Do wysokiego naczynia wlać 375 ml zimnego mleka i wsypując zawartość opakowania do przygotowania kremu miksować ok. 3 min.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Każdą warstwę nasączyć według uznania ponczem przygotowanym z 400 ml przegotowanej wody, 2 łyżek kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek rumu lub czystego alkoholu. Otrzymanym kremem przełożyć poszczególne części ciasta, a następnie posypać warstwą kakao. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 6 godz.
Smacznego!