Tarta ze śliwkami i bezą
Tarta grzechu warta Obłędna! Delikatne, kruche ciasto, śliwki z cynamonem i na to wszystko słodka beza.
5 gwiazdkowy ***** deser, idealny na jesienne słoty i smutki
Zróbcie ją koniecznie!
Składniki na ciasto:
230 g mąki pszennej typ 500
125 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
500 – 600 g śliwek węgierek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Składniki na bezę:
3 biała
130 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto zagnieść i uformować gładką kulkę. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) o średnicy 28 cm wysmarować masłem i obsypać mąką i wylepić ciastem dno i brzegi formy.
Dno podziurkować widelcem, posypać bułką tartą i ułożyć umyte i przekrojone na pół śliwki (skórką do ciasta), posypać cynamonem.
Piec w 190oC 25 minut. W czasie pieczenia ubić na sztywno pianę z białek, dodawać małymi porcjami cukier, aż całkowicie się rozpuści (miksować około 15 minut). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować dodatkową minutę.
Ciasto wyjąć z piekarnika wyłożyć na wierzch pianę z białek na całej powierzchni i zapiekać dodatkowe 20 minut (aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona)
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu
Smacznego!