Tarta z różami i kremem waniliowym

tarta z rozami i waniliowym kremem2 tarta z rozami i waniliowym kremem

tarta z rozami i waniliowym kremem31

tarta z rozami i waniliowym kremem4

 

Kruche ciasto wypełnione serowym, delikatnym, waniliowym kremem, w którym zatopione są kawałki jabłek w kształcie róż. Tarta piękne prezentuje się na stole.  Może wykorzystacie przepis na Dzień Matki?

Polecam ; )

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

200 g zimnego masła

3 żółtka

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Składniki na krem:

300 g twarogu mielonego (użyłam Piątnicy z wiaderka)

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania)

 

Dodatkowo:

5- 6 sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)

sok wyciśnięty z ½ cytryny

1/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżka stopionego masła

 

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki  formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawić na chwilę do lodówki.

Składniki na krem utrzeć na gładką, jednolitą masę.

Jabłka obrać w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek. Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.

Spód tarty wyjąć z lodówki, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylać krem. Z paseczków jabłek formować różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układać na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać).
Różyczki z jabłek polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem.

Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzić w formie.

 

Smacznego :)

Źródło

tarta z rozami i waniliowym kremem6

tarta z rozami i waniliowym kremem5

Comments are closed.