Tarta z rabarbarem i bezą

tarta z rabarbarem41

tarta z rabarbarem1

tarta z rabarbarem7

tarta z rabarbarem2

tarta z rabarbarem31

 

Kruche ciasto wypełnione delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem budyniowo – śmietanowym, z zatopionymi kawałkami kwaskowatego rabarbaru. Wierzch tarty zdobi chrrrupiąca i słodka beza. Wiecie co? Tą tartą przekonałam kilka osób, że rabarbar może być pyszny : ) Polecam wypróbować przepis w rabarbarowym sezonie!

Źródło inspiracji: Ciasta i desery nr 3/2010

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki 

2 łyżki cukru

125 g masła lub margaryny

4 żółtka

 

Składniki na wypełnienie:

50 g zmielonych herbatników

650 g rabarbaru

4 małe lub 3 duże jajka

150 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)

330 g śmietany 18%

 

Składniki na bezę:

4 białka

170 g cukru
 
Mąkę wymieszać razem z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka i szybko zgnieść ciasto. Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką i wylepić ciastem dno i boki formy.

Rabarbar obrać i pokroić na 2 cm kawałki.

Do miski dodać jajka, cukier i budyń. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.

Wierzch ciasta posypać równomiernie pokruszonymi herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać wierzch śmietanową masą. Ciasto piec w 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C.

W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ubić białka na gładką, lśniącą pianę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.

Ciasto razem z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez 60 minut (do złotego koloru bezy).

Smacznego!

tarta z rabarbarem6 tarta z rabarbarem5

Comments are closed.