Tarta z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto wypełnione delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem budyniowo – śmietanowym, z zatopionymi kawałkami kwaskowatego rabarbaru. Wierzch tarty zdobi chrrrupiąca i słodka beza. Wiecie co? Tą tartą przekonałam kilka osób, że rabarbar może być pyszny : ) Polecam wypróbować przepis w rabarbarowym sezonie!
Źródło inspiracji: Ciasta i desery nr 3/2010
Składniki na ciasto:
250 g mąki
2 łyżki cukru
125 g masła lub margaryny
4 żółtka
Składniki na wypełnienie:
50 g zmielonych herbatników
650 g rabarbaru
4 małe lub 3 duże jajka
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)
330 g śmietany 18%
Składniki na bezę:
4 białka
170 g cukru
Mąkę wymieszać razem z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka i szybko zgnieść ciasto. Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką i wylepić ciastem dno i boki formy.
Rabarbar obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
Do miski dodać jajka, cukier i budyń. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
Wierzch ciasta posypać równomiernie pokruszonymi herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać wierzch śmietanową masą. Ciasto piec w 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C.
W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ubić białka na gładką, lśniącą pianę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Ciasto razem z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez 60 minut (do złotego koloru bezy).
Smacznego!