Tarta z musem rabarbarowo-truskawkowym
Kruche ciasto wypełnione po brzegi musem z rabarbaru, truskawek i ubitej śmietanki kremówki, która nadaje puszystości i delikatności. Mus jest bardzo owocowy. Tarta jest idealna na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na kawałek zimnego deseru z lodówki. Polecam!
Inspiracja: Magazyn Kuchnia
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
szczypta soli
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Formę do tarty (najlepiej z odpinanym dnem) o średnicy 28 cm wysmarować masłem, obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła i wyłożyć nim formę. Po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w 200oC 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i zapiekać kolejne 10 minut. Ciasto wystudzić.
Składniki na mus:
400 g rabarbaru
150 g cukru
500 g truskawek
1 1/2 torebki galaretki truskawkowej (około 115 g)
200 ml śmietany kremówki
Dodatkowo do dekoracji:
odrobina bitej śmietany
kilka truskawek
Galaretkę całkowicie rozpuścić w 3/4 szklanki wody, zostawić do stężenia.
Rabarbar dokładnie umyć, odciąć końcówkę przy korzeniach oraz liście. Pokroić na drobne kawałki, ok. 1-2 cm.
Rabarbar umieścić w garnku, dodać cukier, odrobinę wody (1/4 szklanki), gotować na małym ogniu, ok. 10 minut, aż rabarbar rozpadnie się, ostudzić. Kiedy masa rabarbarowa ostygnie dodać rozgniecione widelcem truskawki, tężejącą galaretkę, wymieszać i wstawić do lodówki aż masa będzie gęsta. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę kremówkę (odłożyć 4 łyżki do dekoracji) i włożyć ponownie do lodówki na 30 minut.
Gęstą masę wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać wierzch i schłodzić w lodowce 3 godziny przed podaniem (najlepiej całą noc).
Udekorować resztą bitej śmietany i nieprzekrojonymi truskawkami.
Smacznego!