Tarta z bananami i masą kajmakową
Niesamowita tarta. Bardzo prosta i szybka, bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie, z masą kajmakowa – intensywnie czekoladową, z bananami i bitą śmietaną.
Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Tartę należy przetrzymywać w lodówce, ale radzę wyjąć ją przed podawaniem, aby lekko się ogrzała i nie była zbyt twarda podczas krojenia.
Składniki:
220 g ciastek digestive
100 g masła, roztopionego
1 puszka (400 g)kajmaku z puszki, o smaku czekoladowym
100 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki (30%)
1 łyżka cukru pudru
2 – 3 średniej wielkości banany
kakao do oprószenia
+ sok z cytryny
Ciasteczka zmiksować w malakserze na mokry piasek, następnie dodać masło i miksować do połączenia się składników.
Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki na 3,5 cm tortownicy o średnicy 20 cm. Schłodzić w lodówce.
Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 2-3 godziny (ja trzymałam ją całą noc).
Śmietankę kremówkę ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę na koniec dodawać cukier puder i wymieszać. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić dużą ilością soku z cytryny. Na wierzch masy kajmakowej z czekoladą ułożyć banany i przykryć bitą śmietaną (można łyżką lub szprycą czy rękawem cukierniczym). Wierzch posypać kakao.
Smacznego