Tarta z bananami i kremem budniowym

Tarta z bananami i kremem budniowym1

Tarta z bananami i kremem budniowym4

Tarta z bananami i kremem budniowym2

tarta z bananami i kremem bydyniowym

Tarta z bananami i kremem budniowym3

 

Idealny deser na Majówkę! Szybki, prosty, bez włączania piekarnika. Spód to ciasteczka kakaowe Hit’y, krem zrobiony z budyniu, do tego banany i bita śmietana ozdobiona czekoladą.

Palce lizać ;) polecam!

 

Składniki na spód:

350 g ciasteczek Hit kakaowe

100 g masła

 

Składniki na krem budyniowy

400 ml mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

2 duże żółtka

2 łyżki cukru

1 łyżka masła

 

Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka żelatyny

2 duże banany

sok z 1 cytryny

20 g mlecznej czekolady

 

Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać aby powstał z ciasteczek „mokry piasek”, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i utworzyć z ciastek boki o wysokości 2 – 3 cm. Schłodzić w lodówce.

W 200 ml mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, cukier i dokładnie wymieszać, resztę zagotować i wlać mieszaninę, zagotować, zdjąć z gazu. Budyń przełożyć do plastikowej miseczki, przykryć z góry folią spożywczą żeby nie pojawił się kożuch i odstawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny utrzeć z łyżką masła i wyłożyć na ciasteczkowy spód.

Banany pokroić w plasterki i wymoczyć dokładnie z każdej strony w soku wyciśniętym z cytryny i układać na wierzchu budyniu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na banany, wyrównać z góry.

Czekoladę rozpuścić, włożyć do foliowego woreczka, odciąć mały rożek i zrobić ozdobną kratę na wierzchu bitej śmietany.

Smacznego!

Inspiracja: Kwestia Smaku

Tarta z bananami i kremem budniowym5

Tarta z bananami i kremem budniowym6

Comments are closed.