Tarta drożdżowa ze śliwkami i kruszonką

drozdzowa tarta ze sliwkami

drozdzowa tarta ze sliwkami4 drozdzowa tarta ze sliwkami2 drozdzowa tarta ze sliwkami5

 

Bardzo prosta i smaczna tarta na drożdzowym puszystym cieście, ze śliwkami i maślaną kruszonką. Wystarczy zagnieść drożdżowe ciasto, poczekać aż urośnie i wyłożyć ciastem formę do tarty z odpinanymi bokami. Położyć śliwki, posypać kruszoną, upiec i gotowe! Do popołudniowej kawy jak znalazł :)

 

Składniki na ciasto:

200 g mąki

20 g świeżych drożdży

50 ml mleka

1/4 szklanki cukru

1 jajko

30 g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie:

500 g śliwek

 

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajko i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować ciasto w kulkę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką, cukrem waniliowym i cukrem na okruszki.

Formę do taty z odpinanymi bokami o średnicy ok. 30 cm wysmarować masłem, posypać mąkę i wylepić boki i spód wyrośniętym ciastem drożdżowym. Poukładać pokrojone na pół śliwki skórką do dołu, posypać kruszonkę i zostawić na 20 minut dla nabrania puszystości.

Piec około 35 – 40 minut (do złotego koloru) w 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

drozdzowa tarta ze sliwkami7

drozdzowa tarta ze sliwkami6

Comments are closed.