Szybkie pierniczki
Dzisiaj u mnie w domu zapachniało piernikami : )
Wielki czas na pieczenie pierniczków. Podstawowym kryterium, aby smakowały nam pierniki jest to, aby były one miękkie od razu po upieczeniu i nie potrzebowały długiego leżakowania przed świętami. Przepis bardzo łatwy w wykonaniu – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zagnieść, rozwałkować ciasto wałkiem i już można wycinać przeróżne kształy. W smaku – delikatne, mocno piernikowe, mięciutkie. Od razu po upieczeniu wzięłam się za dekorację lukrem i daję sobie odciąć głowę, że do świąt nie wytrzymają, bo już połowy nie ma, dlatego już szukam następnego przepisu. Jeśli nie zdążyliście wcześniej zrobić tradycyjnego, świątecznego smakołyku spróbujcie tego przepisu, a napewno nie połamiecie sobie zębów ; )
Składniki na około 55 pierniczków:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Smacznego