Szybkie jogurtowe ciasto z rabarbarem
Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciacho – wystarczy tylko włączyć piekarnik i w tym czasie wyrobić ciasto, pokroić rabarbar i bach! do pieca! Po godzinie wychodzi nam puszyste, delikatne, jogurtowe ciasto, znikające w jedno popołudnie ; )
Miłego dnia
Składniki:
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
pół szklanki oleju
250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
100 g cukru
300 g rabarbaru
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem i jogurtem, dodać do suchych składników i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Rabarbar umyć i pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta
Piec w 190oC przez około 60 minut (d0 suchego patyczka).
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!