Tęsknicie już za ciastami z owocami lata?

Ja bardzo, dlatego na poprawę humoru i przywołanie lata zachęcam do upieczenia szybkiego, bardzo prostego ciasta jogurtowego ze śliwkami (u mnie mrożonymi, ale w sezonie używać świeżych), obsypanego z góry cynamonem i cukrem pudrem.

Ciasto idealne do popołudniowej kawy. 

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g jogurtu naturalnego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

150 ml roztopionego masła

200 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

ok 600 g śliwek ( u mnie mrożonych)

cynamon do posypana wierzchu ciasta 

 

W jednej misce wymieszać roztopione, ostudzone masło, jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać dokładnie widelcem.

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i przesypać do mokrych składników, połączyć składniki widelcem  (nie za długo!). 

Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Na cieście poukładać odpestkowane śliwki, przecięciem do góry. Wierzch posypać cynamonem. 

Piec w 180oC około 45 minut.

Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!