Szybkie ciasto ze śliwkami
Tęsknicie już za ciastami z owocami lata?
Ja bardzo, dlatego na poprawę humoru i przywołanie lata zachęcam do upieczenia szybkiego, bardzo prostego ciasta jogurtowego ze śliwkami (u mnie mrożonymi, ale w sezonie używać świeżych), obsypanego z góry cynamonem i cukrem pudrem.
Ciasto idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 ml roztopionego masła
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
ok 600 g śliwek ( u mnie mrożonych)
cynamon do posypana wierzchu ciasta
W jednej misce wymieszać roztopione, ostudzone masło, jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać dokładnie widelcem.
Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i przesypać do mokrych składników, połączyć składniki widelcem (nie za długo!).
Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Na cieście poukładać odpestkowane śliwki, przecięciem do góry. Wierzch posypać cynamonem.
Piec w 180oC około 45 minut.
Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!