Szarlotka z pierwszych papierówek wg Liski
Serio, jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam w życiu.
Nie wierzycie?
Sami spróbujcie! A na pewno nie pożałujecie, bo to świetny przepis na coś pysznego do herbaty w letnie popołudnie jak i dobry pomysł na spożytkowanie papierówek z ogrodu.
Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasto wypełnione grubą warstwą papierówek, skąpanych w cynamonowo – waniliowym aromacie. U nas serwowany na ciepło z gałką lodów.
Polecam i życzę miłego dnia!
Źródło przepisu: Liska
Składniki:
200 g masła, pokrojonego w kostkę
380 g mąki
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli
700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goĽdzików
80 g zmielonych ciasteczek (najchętniej używam twardych amaretti)
150 g cukru (dałam tylko jedno opakowanie cukru waniliowego)
1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gladkie ciasto, które podzielić na 2 części – jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej.
Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić.
Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goĽdzikami, cukrem i ciasteczkami.
Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut.
Przed podaniem dokładnie ostudzić.
Smacznego!