Szarlotka z orzechami i słodką bezą
Zapraszam na kawałek urodzinowej szarlotki – na kruchym cieście. Na spodzie orzechy, na górze słodka beza, z pięknymi falami w złotym kolorze, w środku gruba warstwa jabłek, chyba się w niej zakochałam.
Lekka, pyszna, idealna do popołudniowej kawy.
Miłego dnia!
Składniki na ciasto:
250 g mąki
25 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
125 g masła
szczypta soli
Składniki na pianę:
125 g cukru pudru
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 kg słodkich jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć pokrojone dość drobno orzechy włoskie, a na nie odsączone z nadmiaru soku jabłka. Jabłka wyrównać. Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.
Piec ok 40 minut w 180o C do pięknego zrumienienia piany.
Smacznego!