Szarlotka z orzechami i słodką bezą

 

Zapraszam na kawałek urodzinowej szarlotki – na kruchym cieście. Na spodzie orzechy, na górze słodka beza, z pięknymi falami w złotym kolorze,  w środku gruba warstwa jabłek, chyba się w niej zakochałam.

Lekka, pyszna, idealna do popołudniowej kawy.

Miłego dnia!

 

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki

25 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

125 g masła

szczypta soli

 

Składniki na pianę:

125 g cukru pudru

4 białka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

1 kg słodkich jabłek

1 szklanka orzechów włoskich

 

 

Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia.  Na ciasto rozłożyć pokrojone dość drobno orzechy włoskie, a na nie odsączone z nadmiaru soku jabłka. Jabłka wyrównać. Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.

Piec ok 40 minut w 180C do pięknego zrumienienia piany.

Smacznego!

 


Comments are closed.