Szarlotka z kratką

Kratka z jabłkiem 

 

Kolejna szarlotka, którą mogę serdecznie polecić, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za tartymi lub prażonymi jabłkami w tym rodzaju ciast. Bardzo kruche ciacho, ze szczyptą cynamonu smakuje bardzo smacznie, pięknie komponując się na szczycie ciasta, ułożone w kratkę :) Do tego dużo jabłek pokrojonych w drobną kostkę pachnące cynamonem rewelacyjnie komponują się z całością. 

Każdy kawałek posypany cukrem pudrem sprawia, że możemy na chwilę zapomnieć o całych świecie.. ; )

Polecam i życzę miłego dnia! :)

 

 


Składniki na ciasto:

1 jajko 
160 g masła
100 g cukru
400 g mąki pszennej
32 g cukru wanilinowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta cynamonu

Włączyć pierkarnik na 200oC.

Mąkę przesiać do miaski dodać cukier , cukrem wanilinowym, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie dodać posiekane zimne masło i wbić jajko. Zagnieść ciasto aż będzie delikatne i gładkie. Ciasto ugnieść w 3 kulki. Dwie z nich użyć do wyłożenia wierzchu i boków formy o średnicy 22 cm, a 3 kulkę włożyć do lodówki na 30 minut.  Spód ponakuwać widelcem i podpiec około15 minut, aż ciasto stanie się lekko rumiane. Wyjąć z piekarnika i go nie wyłączać!

Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek 
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu 

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda z nasionami, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i zostawić na 30 minut. Po tym czasie dosypać cynamonu i starannie wymieszać. Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć kratkę zrobioną z trzeciej kulki pozostawionej w lodówce.  Wycinać paski z ciasta na szerokość i długość formy najlepiej nożem lub radełkiem. Ciasto włożyć ponownie do piekarnika na ok. 20-25 minut, do momentu gdy kratka się zrumieni.
Ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia i posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Comments are closed.