Szarlotka z herbatnikami i kisielem wg babci Marylki

1 października i czas zacząć studenckie życie. 

 

 

Witajcie Kochani, przepraszam za moją chwilową nieobecność, ale zaczął się rok akademicki i przeprowadzka do mieszkania we Wrocławia, w którym nie ma internetu, ale obiecuję, że niedługo nadrobię moje zaległości.

 

Dzisiaj zapraszam na domową szarlotkę z przepisu mojej Babci Marylki, która nauczyła mnie piec i zaszczepiła we mnie bakcyla do pieczenia :)

Uwielbiam przyrządzać szarlotki, bo podczas jednego z etapów przygotowań zawsze odciskam nadmiar doku z soczystych jabłek i otrzymuję szklankę nektaru Bogów ; )

Przejdźmy do szczegółów…

..jaka jest?

Szarlotka?

Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a to tego to jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam. Kruche ciasto z pyszną i grubą warstwą jabłek, które dzięki dodatkowi kisielu stają się bardziej zwięzłe i dostawają cudnego cytrynowego aromatu.

Babcia?

Co to więcej pisać? To najcudowniejsza Babcia na świecie! 

Pozdrawiam i do usłyszenia wkrótce ;-)


 

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1 kostka masła (200 g)

3/4 szklanki cukru

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka


Składniki na masę jabłkową:

1.5 kg jabłek

kisiel cytrynowy (lub inny ulubiony)


Dodatkowo:

100 g ciasteczek typu petitki 

4-5 łyżek mleka

 

Piekarnik nastawić na 180oC.

Pokruszyć ciastka lub zmiksować blenderem i odłożyć na bok.

Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, masło, jajka i wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 porcje.

Przygotować formę (o wymiarach 25 x 35 cm). Spód i boku wysmarować masłem i obsypać bułką tartę. Następnie rozłożyć równo połowę ciasta na spód – ciasto może się lekko lepić, dlatego pomoże nam maczanie dłoni w mące.

Włożyć formę do nagrzanego piekarnika i podpiec około 15 minut.

W tym czasie przygotować jabłka. Owoce umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 

Na podpieczony spód wysypać połowę pokruszonych ciasteczek, następnie wyłożyć jabłka, posypać masę owocową resztą ciasteczek. Resztę ciasta połączyć z 4-5 łyżkami mleka, tak aby miało wygląd lanego ciasta i wylać na wierzch, wyrównać powierzchnię i piec dodatkowe 30-35 minut do złotego koloru.

Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Comments are closed.