Szarlotka z herbatnikami i kisielem wg babci Marylki
1 października i czas zacząć studenckie życie.
Witajcie Kochani, przepraszam za moją chwilową nieobecność, ale zaczął się rok akademicki i przeprowadzka do mieszkania we Wrocławia, w którym nie ma internetu, ale obiecuję, że niedługo nadrobię moje zaległości.
Dzisiaj zapraszam na domową szarlotkę z przepisu mojej Babci Marylki, która nauczyła mnie piec i zaszczepiła we mnie bakcyla do pieczenia
Uwielbiam przyrządzać szarlotki, bo podczas jednego z etapów przygotowań zawsze odciskam nadmiar doku z soczystych jabłek i otrzymuję szklankę nektaru Bogów ; )
Przejdźmy do szczegółów…
..jaka jest?
Szarlotka?
Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a to tego to jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam. Kruche ciasto z pyszną i grubą warstwą jabłek, które dzięki dodatkowi kisielu stają się bardziej zwięzłe i dostawają cudnego cytrynowego aromatu.
Babcia?
Co to więcej pisać? To najcudowniejsza Babcia na świecie!
Pozdrawiam i do usłyszenia wkrótce
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (200 g)
3/4 szklanki cukru
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Składniki na masę jabłkową:
1.5 kg jabłek
kisiel cytrynowy (lub inny ulubiony)
Dodatkowo:
100 g ciasteczek typu petitki
4-5 łyżek mleka
Piekarnik nastawić na 180oC.
Pokruszyć ciastka lub zmiksować blenderem i odłożyć na bok.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, masło, jajka i wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 porcje.
Przygotować formę (o wymiarach 25 x 35 cm). Spód i boku wysmarować masłem i obsypać bułką tartę. Następnie rozłożyć równo połowę ciasta na spód – ciasto może się lekko lepić, dlatego pomoże nam maczanie dłoni w mące.
Włożyć formę do nagrzanego piekarnika i podpiec około 15 minut.
W tym czasie przygotować jabłka. Owoce umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać kisiel i dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wysypać połowę pokruszonych ciasteczek, następnie wyłożyć jabłka, posypać masę owocową resztą ciasteczek. Resztę ciasta połączyć z 4-5 łyżkami mleka, tak aby miało wygląd lanego ciasta i wylać na wierzch, wyrównać powierzchnię i piec dodatkowe 30-35 minut do złotego koloru.
Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!