Szarlotka pyszna z cynamonem i goździkami
Wieczorne fizjoterapeutyczne babeczki, a na stole pyszna szarlotka
Dzisiaj na wieczór zaprosiłam moje dziewczyny z grupy na babskie posiedzenie przy kartach, grach, plotkach, żartach i cieście, które specjalnie piekę na tę okazję : ) Mam nadzieje, że będzie im smakować. Start godzina 19:00, więc jakby ktoś miał ochotę na „pyszną szarlotkę” to zapraszam do nas na Biskupin : – )
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki (szklanki o pojemności 250 ml)
125 g masła
2-3 żółtka
2 łyżki cukru
łyżeczka spirytusu
sody na końcu noża
trochę letniej wody (ok. 2 łyżek)
odrobinę soli (ok. 1/4 łyżeczki)
Z wymienionych składników zagnieść ciasto – powinno być gładkie, nie lepić się do rąk, ale też niezbyt twarde. Najpierw zagniatamy ciasto bez wody, a następnie dodajemy jej po trochu. Ciasto dzielimy na 2 części i odkładamy, by odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy jabłka:
Składniki na jabłka:
1 kg kwaśnych jabłek
cukru do smaku – ok 3/4 szklanki
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków i tyle samo gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Ostudzić.
Formę (używam różnych, np tortownicy o średnicy 26 cm), lekko wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić spód 1/2 ilości ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na 10 minut.
Wyjąć z pieca, jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Należy sprawdzać, czy ciasto nie przypieka się za bardzo.
Smacznego!