Szarlotka na kruchym cieście
Dom pachnący jabłkowymi marzeniami
Przepis podpatrzony na blogu Justyny Moje Ciacho. Gdy tylko zobaczyłam te jabłkowe cudo wiedziałam, że i ja muszę je zrobić!
Pyszne bardzo kruche, idealnie słodkie ciasto, do tego ciekawe wykonanie jabłek, bo zamiast dadawać ubite białka na wierzch masy owocowej jak przeważnie robi się w jabłecznikach to tym razem łączy się pianę z owcami. Naprawdę szarlotka pierwsza klasa – cudownie pachnąca jabłkowo-cynamonowym aromatem, o której marzyłam od początku lata. Pycha! Proponuję podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych – to będzie prawdziwa uczta!
Polecam!
Autorka przepisu: Justyna z bloga Moje ciacho
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
szczypta soli
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1 do 1 ½ kg jabłek (ja dałam około 2 kg)
1 kisiel cytrynowy
½ szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodać cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.
Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość, podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec na złoty kolor, u mnie piekarnik był nastawiony na 180oC na ok. 1 godzinę.
Smacznego