Szarlotka na kruchym cieście

Dom pachnący jabłkowymi marzeniami

 

 

Przepis podpatrzony na blogu Justyny Moje Ciacho. Gdy tylko zobaczyłam te jabłkowe cudo wiedziałam, że i ja muszę je zrobić!

Pyszne bardzo kruche, idealnie słodkie ciasto, do tego ciekawe wykonanie jabłek, bo zamiast dadawać ubite białka na wierzch masy owocowej jak przeważnie robi się w jabłecznikach to tym razem łączy się pianę z owcami. Naprawdę szarlotka pierwsza klasa – cudownie pachnąca jabłkowo-cynamonowym aromatem, o której marzyłam od początku lata. Pycha! :) Proponuję podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych – to będzie prawdziwa uczta! ;)

Polecam!

Autorka przepisu: Justyna z bloga Moje ciacho

 

 

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

4 żółtka

1 margaryna

szczypta soli

½ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na masę jabłkową:

1 do 1 ½ kg jabłek (ja dałam około 2 kg)

1 kisiel cytrynowy

½ szklanki cukru

4 białka

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu 


Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodać cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać. 

Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość,  podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 

Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 

Piec na złoty kolor, u mnie piekarnik był nastawiony na 180oC na ok. 1 godzinę.

Smacznego :)   



Comments are closed.