Szarlotka misiankowa
Kasztany, akordeon, jesień.
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru (najlepiej dać trochę mniej)
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
1 białko – tylko do posmarowania
Ponadto:
1 kg jabłek
zmielony cynamon
cukier z wanilią
skórka otarta z 1 cytryny
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski i zasypać cukrem z wanilią (ilość według uznania), wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na 2 godziny, następnie odsączyć z soku.
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i sól. Ciasto zagnieść, wyrobić i włożyć do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części.
Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy na tartę (lub innej o niewysokich bokach) o średnicy 25 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 160oC przez 15 minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, wysmarować białkiem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160oC.
Podawać oprószoną cukrem pudrem z lodami waniliowymi.
Smacznego