Szarlotka idealna i wspólne pieczenie

szarlotka idealna

szarlotka idealna3

szarlotka idealna4

szarlotka idealna4

Zapraszam na pyszną szarlotką upieczoną na kruchym cieście, napakowaną prażonymi jabłkami z cynamonem. Znika w ekspresowym tempie. Jest prosta i szybka do zrobienia ; )

zapraszam do Dziewczyn na szarlotki w ich wykonaniu, a Wam Kochane dziękuję za wspólną zabawę :)Buziaki ;*

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

125 g masła

4 łyżki cukru

 

Składniki na mus jabłkowy:

1 ½ kg jabłek

Cukier do smaku (ja dałam tylko 2 czubate łyżki)

2 łyżeczki cynamonu

 

Dodatkowo:

100 ml mleka

2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki – ¾ i ¼ ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 – 4 ½  cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.

Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem (ciasto będzie miało konsystencje gęstego ciasta na naleśniki, nie może być grudkowate). Odstawić.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać (ale nie za bardzo!). Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190oC.

Ciasto w tortownicy po nakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po popieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut (aż wierzch będzie rumiany).

Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

szarlotka idealna6

szarlotka idealna5

Comments are closed.