Szarlotka bardzo krucha
Bardzo dobra szarlotka napakowana prażonymi jabłkami. Ciasto kruche i delikatne, nie za słodkie, a jabłka pyszne, soczyste, aromatyczne, z cynamonową nutką. Polecam jeszcze ciepłą z piekarnika (należy odczekać 10-15 minut, aby jabłka delikatnie ostygły i „stężały”, podczas krojenia wychodzą wtedy nierówne kawałki, ale na gorąco smakuje najlepiej). Kiedy ostygnie zachęcam aby lekko podgrzać szarlotkę, np. mikrofalówce.
Miłego piątku!
Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
1 kostka masła (250g)
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę i uprażyć w rondlu z cukrem i cynamonem, aby owoce się rozpadły. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier i żółtko, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować delikatnie masłem. Podzielić ciasto na dwie nierówne części. 1/3 ciasta odłożyć na bok, 2/3 ciasta wyłożyć boki i spód formy, ponakłuwać widelcem, posypać bułką tartą i odstawić na bok.
Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka. Rozwałkować zostawione ciasto w kształt koła o średnicy 24 cm, powycinać na środku ulubione wzorki (u mnie 4 serduszka) i przykryć wierzch ciasta, dokładnie przykleić wierzch ciasta do boków. Całość piec około 1 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!