Szarlotka bardzo krucha

szarlotka krucha1 szarlotka krucha4 szarlotka krucha5 szarlotka krucha szarlotka krucha2 szarlotka krucha3

 

Bardzo dobra szarlotka napakowana prażonymi jabłkami. Ciasto kruche i delikatne, nie za słodkie, a jabłka pyszne, soczyste, aromatyczne, z cynamonową nutką. Polecam jeszcze ciepłą z piekarnika (należy odczekać 10-15 minut, aby jabłka delikatnie ostygły i „stężały”, podczas krojenia wychodzą wtedy nierówne kawałki, ale na gorąco smakuje najlepiej). Kiedy ostygnie zachęcam aby lekko podgrzać szarlotkę, np. mikrofalówce.

Miłego piątku!

 

Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej

1 kostka masła (250g)

1/3 szklanki cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie:

2 kg jabłek

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

3 łyżki bułki tartej

cukier puder do posypania

 

Przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę i uprażyć w rondlu z cukrem i cynamonem, aby owoce się rozpadły. Ostudzić.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier i żółtko, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto.

Przygotować tortownicę o średnicy  24 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować delikatnie masłem. Podzielić ciasto na dwie nierówne części. 1/3 ciasta odłożyć na bok, 2/3 ciasta wyłożyć  boki i spód formy,  ponakłuwać widelcem, posypać bułką tartą i odstawić na bok.

Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka. Rozwałkować zostawione ciasto w kształt koła o średnicy 24 cm, powycinać na środku ulubione wzorki (u mnie 4 serduszka) i przykryć wierzch ciasta, dokładnie przykleić wierzch ciasta do boków. Całość piec około 1 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

szarlotka krucha7

szarlotka krucha6

Comments are closed.